DLACZEGO TORTY SIE POCĄ? 

Przypominasz sobie sytuacje kiedy z lodówki wyciągasz szklaną butelkę, która po chwili oblewa się kropelkami wody? Albo kiedy z zamrażalnika wyciągasz mięso do rozmrożenia, a ono okrywa się szronem (zamarzniętą wodą)? To zjawisko kondensacji czyli normalna reakcja kiedy wyciągamy coś zimnego do pomieszczenia, gdzie jest ciepło. Zasada jest prosta: im większa różnica temperatur tym większa rosa na produkcie. To samo tyczyć będzie się tortów 🙂

Tym bardziej pocić się będzie jeśli nie ma co tej wilgoci absorbować. Dlatego NAKED CAKE ze względu na niezabezpieczone niczym boki tortu pocić się nie będzie, ponieważ biszkopt ,,wciągnie” wilgoć.

Dlaczego w ogóle walczymy ze ,,spoconym tortem”? Jest kila powodów dla których mokry tort to dla torciary koszmar:

  •  po pierwsze zlany tort wodą nie wygląda estetycznie, ani profesjonalnie (nawet klient zauważy, że coś jest nie tak),
  • ozdoby przyklejone na bok ,,spoconego,, tortu zwyczajnie mogą osunąć się i nie będą stabilnie przytwierdzone,
  • praca na takim torcie to koszmar… nie wygładzisz takiego tortu packą (masa cukrowa) ponieważ wszystko się przykleja, a nie przesuwa,
  • malowanie aerografem na mokrej powierzchni jest niemal niemożliwe, a jeszcze gorzej kiedy spoci się mocno pomalowany już tort,
  • krojenie tortu obłożonego masą cukrową, która jest ,,oblana wodą” jest bardzo trudne- masa ciągnie się za nożem przez co powstaje więcej bałaganu, a estetyka krojonego kawałka pozostawia wiele do życzenia.

Nie muszę zatem już chyba przekonywać, że wilgoć na torcie to ZŁO wcielone? 😅

No ale dobrze, skoro już wiesz dlaczego tort się poci i dlaczego musimy tego unikać to jak zatem sobie z tym radzić? Jest więcej sposobów niż myślisz 🤓

Dużym ułatwieniem są lodówki NO FROST czyli bezszronowe, które osuszają lodówkowe środowisko z nadmiernej wilgoci. Ale nie każdy mężczyzna to książę na białym koniu i nie każda lodówka to NO FROST 😅. Więc jak radzić sobie w przypadku zwykłej lodówki?

  • Udekorowany tort najlepiej w kartonie schować do lodówki, wtedy to on pochłonie wilgoć, która osiadła by się na torcie,
  • jeśli nie masz tyle miejsca w lodówce to wystarczy przyczepić karton na tył ścianki lub wstawić rolkę ręcznika papierowego,
  • sól kuchenna też świetnie się sprawdza jako pochłaniacz do wilgoci w lodówce, a wcale nie zajmuje wiele miejsca jeśli wsypiesz ją do szklanki czy materiałowego woreczka i umieścisz np. na półce na drzwiach,
  • i podstawowa rada: nie ustawiaj temperatury w lodówce najniżej jak się da 😉 Tort wcale nie musi mieć 1-2 stopni w lodówce. 

 

UWAGA: Tłuste masy cukrowe i czekolady plastyczne na torcie będą pocić się bardziej.
UWAGA: Najbardziej doskwierającym okresem jeśli chodzi o potliwość tortów jest lato ponieważ wilgoć w powietrzu jest wtedy największa, a różnica temperatur pomiędzy lodówką a pomieszczeniem bardziej zróżnicowane.

Tort z Tobą!       

opublikowano:2020-02-05 15:02:34 | aktualizacja:2020-07-09 23:41:28

3 komentarze

  1. Joanna

    Alleluja, że ja tu wcześniej nie trafiłam :-). Dziękuję

    Odpowiedz
  2. Posłodzone

    Bardzo praktyczny post, dzięki!! 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czuj się tutaj jak u siebie

i częstuj się wiedzą.

zbieram ciasteczka – polityka prywatności | realizacja: ALE Pomysł!

Czuj się tutaj jak u siebie i częstuj się wiedzą.

zbieram ciasteczka – polityka prywatności
realizacja: ALE Pomysł!